Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

PILATES ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ


 Από την Χειριμπέρη Γεωργία
Καθηγήτρια φυσικής αγωγής Pilates instractor

Στην καθημερινότητα μας συχνά δυσανασχετούμε με διάφορα μυοσκελετικά  προβλήματα που παρουσιάζονται, νιώθοντας πολλές φορές έντονες ενοχλήσεις σε μέση, αυχένα ,ισχία και σε πολλά άλλα σημεία του σώματος μας. Οι ενοχλήσεις αυτές μπορεί να δημιουργηθούν   από τη κακή στάση σώματος ,από μυϊκή ατροφία και από υπέρχρηση συγκεκριμένων μυών.
Το Pilates είναι μια μέθοδος που στοχεύει στην αποκατάσταση μυοσκελετικών τραυματισμών και προβλημάτων ,  γυμνάζοντας τον ασκούμενο με ήρεμο αλλά ταυτόχρονα  αποτελεσματικό τρόπο.
 Η μέθοδος αυτή πήρε το όνομα της από τον Joseph Hubertus Pilates (1880-1967) ο οποίος ανέπτυξε την τεχνική μυϊκού ελέγχου και κινήσεων που είναι γνωστή ως “matwork”, και βασίζεται στην ιδέα της χρησιμοποίησης της αντίστασης που δημιουργείται από το βάρος του σώματος και τη βαρύτητα με στόχο τη βελτίωση της εσωτερικής πραγματικής δύναμης και κινητικότητας.
Στη πορεία το matwork  εμπλουτίστηκε και με άλλα προπονητικά μέσα όπως το λάστιχο, τη small ball, τη fitball, το ring και τα rollers.To καθένα από αυτά έχει διαφορετική χρησιμότητα.
Συγκεκριμένα:
Λάστιχο. Το λάστιχο χρησιμοποιείται σαν επιπρόσθετη αντίσταση σχεδόν σε όλες τις ασκήσεις του matwork δυναμώνοντας περισσότερο τους μύες και δημιουργώντας σταθερότητα στις αρθρώσεις. Άνθρωποι λοιπόν με δυσκολία στην ισορροπία αλλά και με χαλαρές αρθρώσεις  επωφελούνται από αυτό το προπονητικό μέσο.
Small ball και fitball. Oι μπάλες διαθέτουν μία πολύ μεγάλη γκάμα ασκήσεων όπου σε άλλες ασκήσεις βοηθούν τον ασκούμενο να εκτελέσει με μεγαλύτερη ευκολία την άσκηση και σε άλλες τον δυσκολεύουν περισσότερο γιατί χαλάνε την ισορροπία του και τον αναγκάζουν να ενεργοποιήσει περισσότερες μυϊκές ομάδες για να μπορεί να έχει ευστάθεια.
Ring. Το ring όπως υποδηλώνει και η ονομασία του είναι ένα όργανο σε σχήμα δακτυλιδιού. Χρησιμοποιείται κυρίως για ενδυνάμωση χεριών και ποδιών και σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται και σαν στήριγμα της κεφαλής για ανθρώπους με προβλήματα στον αυχένα.
Rollers. Τα rollers χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για τις  καθαρά διατατικές ασκήσεις του Pilates.Επίσης χρησιμοποιείται για  μάλαξη μυών, σαν ένα είδος μασάζ. 

Πέρα από τα προπονητικά μέσα  του matwork στο Pilates χρησιμοποιούνται και άλλα όργανα-μηχανές όπως το chair και το reformer.
Στο  Pilates χρησιμοποιείται συγκεκριμένη αναπνοή  όπου ενεργοποιούνται τα ζωτικά όργανα και  αναζωογονείται το σώμα μας. Τα πλεονεκτήματα της σωστής αναπνοής περιλαμβάνουν εκτός των άλλων  τη χαλάρωση του στήθους και της μέσης, ώστε να υιοθετεί η σπονδυλική στήλη μια ισορροπημένη στάση και να αποβάλλονται από το σώμα οι τοξίνες, καθώς και το γενικότερο άγχος
Συνοψίζοντας, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Pilates μπορούμε
Να ανακουφιστούμε από πόνους στη μέση και στον αυχένα
Να αυξήσουμε την κινητικότητα των αρθρώσεων και την ελαστικότητα των μυών
Να βελτιώσουμε την ισορροπία και την ενδυνάμωση των μυών με αποτέλεσμα να πετύχουμε καλύτερη ορθοσωμία.
Να αυξήσουμε  τη κινητικότητα της σπονδυλικής στήλη
Να υποστηρίξουμε τα ζωτικά όργανα του σώματος μας, ώστε να ενισχύεται η ομαλή λειτουργία τους
Να αυξήσουμε την κυκλοφορική και καρδιοαγγειακή δύναμη
Να αυξήσουμε   τον συντονισμό και συγχρονισμό των μυών
Να βελτιώσουμε την ευλυγισία  μας
Να αποβάλλουμε από τον οργανισμό μας τοξίνες, στρες και άγχος

Με δεδομένα τα παραπάνω μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο σημαντικό είναι να γυμναζόμαστε με τη μέθοδο Pilates (έστω και δύο φορές την εβδομάδα από μια ώρα) και πόσο θα βελτιώνονταν η ποιότητα ζωής μας.


Χειριμπέρη Γεωργία
Καθηγήτρια φυσικής αγωγής Pilates instractor

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου