Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΕ ΑΣΤΑΘΕΣ ΣΗΜΕΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

από τον ΕΥΓΕΝΙΟ ΚΑΡΦΑΚΗ  
ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ – PERSONAL TRAINER



   Στην προπόνηση σε ασταθές σημείο στήριξης,  μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα μέσα όπως Fitball (ή αλλιώς Ελβετική μπάλα), BOSU, SURFSET, ROLLERBOARD( σανίδα ισορροπίας), ΔΙΣΚΟΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ, T.R.X., ΤΡΑΜΠΟΛΙΝΟ, αλλά και πολλά αλλά καθώς ο αθλητισμός, είτε επαγγελματικός, είτε ερασιτεχνικός, είναι μια παγκόσμια τεράστια βιομηχανία η οποία παράγει συνεχώς νέα προϊόντα.
Τα πλεονεκτήματα της προπόνησης με μη σταθερό σημείο στήριξης είναι πολλαπλά:
1. Η προπόνηση ασταθές σημείο στήριξης είναι  προσιτή, εύκολη και αναγκαία για όλους , για όλα τα επίπεδα, ανεξαρτήτως ηλικίας , φύλλου,  αθλητικής εμπειρίας κ.τ.λ. Για παράδειγμα μπορεί να εκτελέσει ασκήσεις ένας επαγγελματίας αθλητής κορυφαίου επιπέδου όπως και μια αγύμναστη υπέρβαρη ηλικιωμένη.
2. Επίσης μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για αρκετά είδη προπόνησης όπως προπόνηση δύναμης, αντοχής, ταχύτητας, αντοχή στη δύναμη,  ταχυδύναμη, αερόβια, αναερόβια κτλ.
3. Ένα άλλο σημαντικό όφελος είναι ότι ενεργοποιεί πολύ αποτελεσματικά τους μύες του πυρήνα (του κορμού)  ειδικά κάποιους πολύ χρήσιμους και δύσκολους  να προπονηθούν που με τις συμβατικές  μεθόδους  προπόνησης συχνά πυκνά λησμονούνται  π.χ. Εγκάρσιος μυς
4. Πολύ σημαντικό είναι επίσης πως σε αυτού του είδους την προπόνηση επειδή είναι πιο λειτουργική  ενεργοποιούνται  περισσότερες μυϊκές ομάδες παράλληλα κατά την διάρκεια της άσκησης εν αντίθεση με την συμβατική προπόνηση
5.  Ένα άλλο σημαντικό είναι ότι αυτά τα μέσα είναι πολύ ασφαλή με μικρό  ρίσκο τραυματισμού αρκεί ο γυμναστής να είναι πιστοποιημένος για το ανάλογο μέσο που χρησιμοποιεί και με τις ανάλογες ακαδημαϊκές σπουδές
6. Είναι πολύ σημαντικό μέσο για πρόληψη τραυματισμών. Κ αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς στη σύγχρονη εποχή του σκληρού ανταγωνισμού , που αποτέλεσμα του είναι όλοι να προσπαθούν για την πιο γρήγορη και ανέξοδη επίτευξη στόχων αδιαφορώντας όμως για την πρόληψη τραυματισμών καθότι δεν έχει feedback, μετρήσιμο, απτό, αποτέλεσμα μια τέτοια προπόνηση αλλά είναι εξαιρετικά σημαντική για την ποιότητα ζωής μας, στη καθημερινότητας μας και είναι προϋπόθεση για ανώτερη φυσική κατάσταση ,(στον πρωταθλητισμό αυτή η προπόνηση είναι αυτονόητη)
7. Βελτίωση ιδιοδεκτικότητας (Ιδιοδεκτικότητα συγκεκριμένα είναι η αντίληψη αίσθησης της κίνησης του σώματος, η αίσθηση συνειδητοποίησης των μυών και η αντίληψη των λειτουργιών τους από το άτομο και εν γένει η γνώση του πού και με ποιόν τρόπο βρίσκεται το σώμα μας στο χώρο και με ποιόν τρόπο κινείται σε αυτόν) ,
8. Βελτίωση της κιναίσθησης (συνειδητή επίγνωση της θέσης των μελών του σώματος, της κίνησης και της δύναμης)
9. Βελτίωση της ισορροπίας
10. Βελτίωση της στάσης του σώματος ενισχύοντας την ορθοσωμία
11. Είναι πολύ βασικό εργαλείο για την αποκατάσταση τραυματισμών , για λόγους που προαναφέραμε (κιναίσθηση, ισορροπίας, κ.τ.λ.)
     Πέρα όμως από τα οφέλη που ανέφερα είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε και τον ρόλο του γυμναστή.
Όλα αυτά το οφέλη προϋποθέτουν γυμναστή-καθηγητή φυσικής αγωγής , πιστοποιημένο με ανάλογη κατάρτιση στο κάθε μέσο, ώστε η άσκηση να είναι αποτελεσματική και ασφαλής.
   Πολλές φορές κάποιοι που αυτοπροσδιορίζονται «γυμναστές» για λόγους εντυπωσιασμού ή από άγνοια επιλέγουν ασκησιολόγιο ακατάλληλο για τον ασκούμενο με αποτέλεσμα να τον τραυματίζουν.
    Επομένως η σωστή επιλογή ασκήσεων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και το επίπεδο κάθε ασκούμενου, από έμπειρους και καταρτισμένους γυμναστές μπορεί να δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα και πολύ ευχάριστη προπόνηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου