Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Ο ρόλος του διαιτολόγου στην τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών και συμπεριφορών

από την Ειρήνη Παπαδομιχελάκη
Διαιτολόγο - Διατροφολόγο
  
Ως διαιτολόγος ορίζεται το άτομο το οποίο ειδικεύεται στην επιστήμη της διατροφής και της διαιτολογίας και την εφαρμόζει με σκοπό τη σίτιση και την εκπαίδευση ομάδων ατόμων και μεμονωμένων ατόμων, τόσο στη περίπτωση υγείας όσο και ασθένειας.
   Αναλυτικότερα, διαιτολόγος είναι ο επιστήμονας υγείας που είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος να παρέχει διατροφικές συμβουλές στο πλαίσιο της πρόληψης και της θεραπείας. Είναι ο μόνος που έχει τα προσόντα να μεταφράσει την επιστημονική διατροφική γνώση σε πρακτικές διατροφικές συμβουλές και να τις εφαρμόσει μέσω διατροφικών παρεμβάσεων, προάγοντας την υιοθέτηση ισορροπημένων διαιτητικών προτύπων. Σκοπός του είναι να υποστηρίζει και να ενισχύει το άτομο να προβεί σε ισορροπημένες και υγιεινές διατροφικές επιλογές, λαμβάνοντας υπόψη τις προσωπικές πεποιθήσεις και προτιμήσεις του. Έχοντας τις γνώσεις και τις δεξιότητες μπορεί να αξιολογήσει τη διατροφική κατάσταση του ατόμου, να προσδιορίσει τις ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά, να κάνει την κατάλληλη διατροφική διάγνωση και να διαμορφώσει ταυτόχρονα την κατάλληλη διατροφική παρέμβαση.

   Οι βασικοί ρόλοι ενός διαιτολόγου κατά τη διατροφική παρέμβαση ενός ατόμου είναι οι εξής:
• να τον εκπαιδεύσει (ρόλος του εκπαιδευτή),
• να του δίνει συμβουλές,
• να τον καθοδηγεί και να τον συντονίζει,
• να είναι ικανός να τον βοηθήσει, δηλαδή να έχει τις γνώσεις να τον βοηθήσει να κάνει την αλλαγή.    Ο διαιτολόγος είναι εκείνος δηλαδή που καλείται να αντιμετωπίσει τους λόγους που καθιστούν το άτομο αδύναμο να αλλάξει τη διαιτητική του συμπεριφορά και να αντιμετωπίσει την αμφιταλάντευσή του.
   Σίγουρα μέσω του διαδικτύου και των διαφορών μέσων μαζικής ενημέρωσης οι γνώσεις πάνω στη διατροφή είναι διαθέσιμες στον καθένα, παρ’ όλα αυτά δεν είναι εξατομικευμένες, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν με ασφάλεια, ούτε να προωθήσουν την υγεία και την ευεξία.

  

Ως υπενθύμιση, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, οι μοναδικοί ακαδημαϊκοί τίτλοι που παρέχουν το δικαίωμα στους κατόχους τους να προβαίνουν σε διατροφική αξιολόγηση, εκτίμηση της θρέψης και σύστασης προγραμμάτων διατροφής είναι οι:
• Απόφοιτοι του Τμήματος Επιστήμης Διατροφής Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου  και των ισότιμων σχολών τους στο εξωτερικό.
• Απόφοιτοι του τμήματος Διατροφής διαιτολογίας των ΑΤΕΙ Θεσ/νίκης, Σητείας και των ισότιμων σχολών τους στο εξωτερικό.


Βιβλιογραφία
Γιαννακούλια Μ., Φάππα Ε., (2015). Διατροφική Συμβουλευτική και Συμπεριφορά
Ένωση Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος (2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου